Wysłodki suche w żywieniu zwierząt hodowlanych
W przypadku hodowli zwierząt bardzo ważne jest zapewnienie im odpowiednio zbilansowanej diety, która zapewni prawidłowy wzrost i rozwój. Rynek oferuje wiele rodzajów pasz oraz dodatków żywnościowych. Można pogubić się w ich ilości. Oto analiza jednego z produktów, który jest bardzo zdrowy dla zwierząt.
Wysłodki – różne rodzaje
Wysłodki buraczane są produktem ubocznym, który powstaje podczas produkcji cukru spożywczego z buraków cukrowych. Z jednej tony buraków cukrowych produkuje się około 150 kg cukru oraz 250 kg wysłodki. Jest to produkt odpowiedni do nakarmienia koni, krów, kóz, trzody chlewnej czy owiec. Dostarcza im niezbędnych składników odżywczych powodując, że jest to bardzo dobra i przystępna cenowo żywność dla zwierząt hodowlanych.
Wysłodki buraczane możemy zakupić w rożnych formach, w ostatnim czasie popularny jest zakup wysłodków suchych, ponieważ proces suszenia zapewnia dużo dłuższą datę przydatności – wysłodki suche można przechowywać nawet dwa lata, o zdecydowanie jest plusem dla każdego hodowcy. Warto zwrócić uwagę także na to, że są one sprzedawane w postaci granulowanej, dzięki czemu dużo łatwiej jest je przechowywać, transportować, ale także jest to przystępna forma pobierania pokarmu dla naszych zwierząt. Suszenie jest więc bardzo korzystne i warte rozważenia.
Istnieją dwa rodzaje wysłodków: melasowane oraz niemelasowane. Różnią się od siebie, jak wskazywać mogą ich nazwy, melasy. Melasowane wysłodki posiadają dodatek melasy, która w większości, bo w około 60-70 procentach składa się z sacharozy. Sacharoza z wysłodków bardzo łatwo ulega procesowi fermentacji w żwaczu, a to przyczynia się do znacznej poprawy mikroflory. Warto zwrócić także uwagę na zapach, który sprawia, że tak przyrządzona pasza jest dużo chętniej pobierana przez zwierzęta. Jest to więc sytuacja przynosząca wiele korzyści.
Skład i dawkowanie
W dużej części składają się z węglowodanów- celulozy, hemicelulozy, pektyn i lignin. Oprócz tego w niewielkiej ilości tłuszcze oraz fosfor oraz sód z jednocześnie dużą zawartością wapnia oraz lizyny. Prowadzi to do sytuacji w której zwierzę po zjedzeniu niewielkiej ilości produktu ma poczucie sytości przez długi czas. W związku z tym jest to niezwykle ekonomiczne rozwiązanie dla hodowcy zwierząt.
Dawkowanie różne jest oczywiście w zależności od tego, kogo wysłodkami karmimy. Krowy mleczne na przykład powinny otrzymywać od dwóch do czterech kilogramów dziennie. Dzienna dawka dla opasów nie powinna z kolei przekraczać 1-2 kilogramów, natomiast tuczniki do 3 kilogramów dziennie. W przypadku trzody chlewnej górna granica sięga 4-5 kilogramów, owce- matki ciężarne do trzech kilogramów, matki karmiące do 6 kilogramów, a młodzież hodowlana do 3,5 kilogramów.
Trzeba uważać, by nie przesadzać z ilościami, bo zbyt duża ilość tego produktu może prowadzić do otłuszczenia, a w przypadku na przykład krów w okresie okołoporodowym, zbyt duża ilość przyjmowanego potasu może doprowadzić do nieprzyjemnych następstw. Dlatego warto zorientować się przed podaniem, jakie ilości są potrzebne dla jakich zwierząt.
Najnowsze komentarze